Senzační objev ve Skokách - Schopfova hostinská Svatá rodina

16.08.2012 12:23


    Svatým tvářím se podařil husarský kousek. Při neplánované návštěvě zaniklé vesnice Skoky,
     dnes obnovovaného poutního místa, našli spolkoví výletníci v rozvalinách Schopfova hostince obraz. Podle opatrného odborného stanoviska by se mohlo jednat o nález, vedoucí k obrazu, který byl původně ve Skokách uctíván. Z historie víme, že počátkem 18. století farář Johhan Rick napomínal skocké sedláky za jejich neúčast na mších ve žlutickém kostele a vytýkal jim, že nemají ve své vsi ani kapli, kde by se mohli modlit. Ti se ale nejspíše modlili a to před obrazem, jímž se chlubil právě Schopfův hostinec.
Skoky se nakonec díky zjevení sedláka Adama Lienerta kaple a posléze kostela dočkaly a také svých slavných dnů díky zázračné kopii pasovské madony, ale hostinský obraz pravděpodobně krášlil Schopfův dům dál a právě on zřejmě dal také podnět k lidovému výrazu "Panenko skákavá". Maria je tedy "skákavá" nejen proto, že je ze Skok, ale i proto, že malý Ježíš po ní skáče!
    Ovšem to, co máme nyní v rukou bude pravděpodobně pozdější kopie díla, jehož přesnou podobu se asi už nikdy nedozvíme. Leč můžeme se pokusit o rekonstrukci. Nalezený obraz představuje Svatou rodinu s naprosto svéráznou figurální kompozicí (většinou drží Maria svého Ježíška v náručí). Lze se oprávněně domnívat, že autor obrazu vycházel z původní "hostinské" předlohy, ta však sama byla nepochybně inspirována nějakou slavnější předlohou. Jaká to mohla být?
    Existuje asi jen jedno dílo, které by záhadu nalezeného obrazu mohlo vysvětlit. "Svatá rodina" Michelangela Buonarrotiho!

    Všimněme si: Malý Ježíš opravdu na tomto manýristickém obraze jakoby skáče po Matce. Proč tedy ale na našem obrazovém nalezenci vidíme Ježíška za Josefovou hlavou? Tady se odborníci budou asi dlouho přít a vést vášnivé diskuse. Je však docela možná i tato verze hostinského obrazu ze Skok:
    Na původním obraze skockých sedláků mohla z nejrůznějších důvodů postava Josefa chybět a tak se poutníci přicházející za slavnější, korunovanou Panou Marií mohli v hostinci setkat s další, zvláštní Madonou s Ježíškem na svém rameni. Živě si můžeme představit, jak přitom překvapeně zvolají "Panenko Maria skákavá!" Proč ale byl malován hostinský obraz podruhé? Snad na nátlak duchovních správců byla mu vrácena původní kompozice Svaté rodiny, ale vyvázaná z manýristické pózy Buonarrotiho, malý Ježíš je zemitě hozen svému otci na ramena. Vzniká tak figurální svéráz, který, pokud se potvrdí pravost obrazu hlavně s ohledem na jeho stáří, bude kunsthistorickou senzací!

    Obraz po svém nálezu prošel již částečnými, poměrně zdařilými domácími restaurátorskými pracemi. Nyní poputuje zřejmě do Drážďan, kde bude zkoumán týmem odborníků. Samozřejmě jsme podnikli všechny právní kroky k tomu, aby obraz zůstal v majetku Spolku svatých tváří. První velkou výstavu a představení obrazu plánujeme v Benátkách. Bude-li dost financí, tak v těch italských, jinak českých.

 

                                                                                       podle vlastního autentického zážitku ze Skok zpracoval pk
 

                                       nalezený obraz v původním stavu
           
(vybledlé barvy, sedřlá a nečitelná místa, naštěstí postavy jen málo porušené)



                                                   obraz po restauraci

___________________________________________________________________________
Pozn. - texty o Skokách:     zde       zde